AvustajatWeb.jpg 

                  

 

Avustajat kehästä - Seconds Out! (2016, 58 min.) on läpileikkaus suomalaisesta ammattinyrkkeilystä - sen juurista ja lajin yhteisöllisyydestä, joka yhdistää nyrkkeilyn ystävät eri ikäluokista kuin myös eri  yhteiskuntaluokista, sillä nyrkkeilykehässä kaikki ovat samanarvoisia.

 

Ammattinyrkkeily on kovaa työtä, joka vaatii urheilijalta äärimmäisen kurinalaista sisukkuutta ja sitoutumista pitkällä tähtäimellä tehtyihin suunnitelmiin. Päämääränä on mestaruus ja sen tuoma henkinen ja rahallinen palkinto. Matka huipulle vaatii pitkää pinnaa, sekä ympärille hyvän tiimin, jonka jokaisen jäsenen panos on tärkeä.

Kakkossijoja ei jaeta. Vain voitto ratkaisee.

  

Avustajat kehästä - Seconds Out tarkastelee nyrkkeilyä sekä urheilulajina että ilmiönä.  Mitä se on lajin parissa toimiville antanut, mistä he ovat joutuneet luopumaan? Miten henkiset voimavarat riittävät? Mistä löytyy motivaatio epävarmoina aikoina? Suurin osa unelmoi isoista rahoista, mutta moniko niihin pääsee käsiksi? Jos raha ei motivoi, mikä sitten?  

 

Ohjelmassa on mukana mm. suuret suomalaiset ammattinyrkkeilyn legendat, Olli Mäki ja jo edesmennyt Pekka Kokkonen. Kuulemme Amin "Idi" Asikaisen koruttoman kertomuksen nyrkkeilijän haaveista ja peloista. Mitä miettivät Robert "Nordic Nightmare" Helenius ja vuoden 2018 Soturiksi valittu Juho Haapoja. Lisäksi mukana Eva Wahlström, Niklas "Drummerboy" Räsänen. Rööperin kuningas Tom Sjöberg, Mara Huhtamäki, Maukka Cederlöf, Tuomo Eronen, Jyrki Vierelä, Risto ja Erkki Meronen, Erkki Koskinen, Kalle Helenius.

 

Ohjelma pyörii vielä vuonna 2018 maikkarin maksukanavalla, ja kesällä MTV3:lla.  

 

 hele2.jpg

 

Robert Helenius, raskaansarjan nyrkkeilijä, jolla on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.  . Amatöörinä hän saavutti muun muassa EM-hopeaa sekä kolme SM-kultaa. Uransa aikana hän on pitänyt hallussaan sekä WBA- että WBO-liittojen Inter-Continental - mestaruuksia sekä Euroopan mestaruutta (EBU)

Edesmennyt legendaarinen nyrkkeilytoimittaja Ilmo Lounasheimo piti Heleniuksen etuina ulottuvuutta ja teknistä taitavuutta. Raskaansarjan viisinkertainen maailmanmestari  Evander Holyfield on noteerannut Heleniuksen iskuvoiman ja kehunut hänen lyöntejään monipuolisiksi. Kuva: Markus Sundman

 
 

 sauerland11.jpg

Nisse Sauerland, yksi Euroopan vaikutusvaltaisimman nyrkkeilytallin Team Sauerlandin omistajista. Harvinaisessa haastattelussa Nisse kertoo, miten nyrkkeilijät päätyvät talliin - ja sieltä ulos. Millainen nyrkkeilijä pärjää kisassa, ja ketä yleisö rakastaa. Robert Helenius nyrkkeili Team Sauerlandin riveissä ja tällä hetkellä Tomi Hongalla on sopimus heidän kanssaan.     

 

häjy1.jpg

Juho Haapoja on ylihärmäläinen on vuonna 2017 uransa lopettanut entinen ammattinyrkkeilijä. Hänen lempinimensä on "Härmän Häjy". Haapojan vahvuudet ammattinyrkkeilijänä olivat kovaiskuisuus ja periksiantamaton asenne. Hän oli yleisön suosikki ja taistelija vailla vertaa. Haapoja valittiin vuonna 2018 nyrkkeilykansan yleisöäänestyksen perusteella vuoden soturiksi ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Haapoja saavutti amatöörinä viisi junioreiden SM-kultaa, ja miehissä vuonna 2003 SM-kisoissa Tampereella pronssia sarjassa 91 kiloa Viipurin Nyrkkeilijöiden edustajana. 

Haapoja voitti ammattilaisotteluistaan 28, hävisi kahdeksan ja kahdesti ottelu päättyi ratkaisemattomaan. EBU:n EU-vyön lisäksi hän voitti muun muassa raskaansarjan Suomen mestaruuden ja Euroopan mestaruuden. Haapoja luonnehtii uraansa jopa odottamattoman menestyksekkääksi.

- Mutta niin vaan kun puski menemään määrätietoisesti ja teki kovasti töitä välittämättä sivullisten mielipiteistä, niin mahdottomasta tuli pikkuhiljaa mahdollista. Jos jostain niin siitä saa olla itsessään ylpeä, Haapoja kirjoittaa. Kuva: Jarmo Meriä

amin1.jpg 

Amin “Idi” Asikainen on kirkkonummelainen nyrkkeilijä ja ammattilaisten keskisarjan Euroopan mestari. Hän aloitti nyrkkeilyn 12-vuotiaana ja siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2001. Asikainen lopetti uransa maaliskuussa 2011.[1]

 Amatööriurallaan Asikainen otteli 175 ottelua, joista voitti 135. Painoluokkansa Suomen mestaruuden hän saavutti vuosina 1996, 1998, 1999 ja 2001. Lisäksi hänellä on voitot Tammer-, GeeBee-, Copenhagen Box Open-, ja Karl Leman –turnauksista. 

Ammattilaisena hän otteli 32 ottelua ja voitti niistä 28. Voitoista 19 tuli tyrmäyksellä. Asikainen voitti keskisarjan Suomen mestaruuden voitettuaan Kai Kauramäen 15.2.2003.

 Asikainen voitti 5. toukokuuta 2006 Euroopan nyrkkeilyliiton (EBU) EU:n keskisarjan mestaruustittelin kymmeneräisessä ottelussa tyrmäämällä ranskalaisen Christophe Tendilin viidennessä erässä.

3. kesäkuuta 2006 hän kohtasi Hannoverissa  hän kohtasi EBU:n Euroopan mestaruusottelussa hallitsevan mestarin, saksalaisen Sebastian Sylvesterin, iski atman kanveesiin kahdeksannessa erässä ja voitti tittelin itselleen. Tästä alkoi pitkään alamaissa olleen suomalaisen nyrkkeilyn uusi innostus ja nousu. Amin Asikainen puolusti titteliään ensimmäisen kerran 6. lokakuuta 2006 saksalaista Alexander Siposia  vastaan ja voitti 12-eräisen ottelun pistein kaikin tuomariäänin 3–0. Voiton myötä Asikainen rankattiin IBF:n keskisarjan nyrkkeilylistalla kolmanneksi. Toisen kerran Asikainen puolusti Euroopan mestaruuttaan Helsingissä käydyssä ottelussa 30. tammikuuta 2007 Lorenzi Di Giacomoa vastaan ja voitti tuomaripistein 3–0.

Asikainen menetti mestaruutensa 23. kesäkuuta 2007 uusintaottelussaan Sebastian Sylvesteriä vastaan Saksan Zwickaussa  käydyssä 12-eräiseksi tarkoitetussa ottelussa. Hän hävisi teknisellä tyrmäyksellä kymmenennessä erässä. P3 Boxing jätti ottelusta protestin mutta EBU ei hyväksynyt sitä.Asikainen toimii valmentajana Kirkkonummen nyrkkeilijöissä. Kuva: Ammattinyrkkeily.net

 ede2.jpg

Edis “Prince” Tatli on kosovolaissyntyinen kevyen sarjan nyrkkeilijä ja Euroopan mestari. Hän on voittanut ammattilaisurallaan 29 ottelua, joista yhdeksän tyrmäyksellä ja hävinnyt kaksi ottelua. Tatlin valmentaja on Pekka Mäki.  Edis Tatlin tähtäimessä on maailmanmestaruus. 

evaa.jpg

Eva Wahlström on Suomen menestynein naisnyrkkeilijä. Vuosina 2004 ja 2005 hän voitti EM-hopeaa. Huhtikuussa 2015 Wahlströmistä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Kuva: Kiia Ratia

UrheilulehtiR.jpg