Nyrkkeilyn kahdet kasvot

Amatööri vai Ammattilainen? Tunnin dokumentti nyrkkeilyn kahdesta eri lajista. Mikä mättää suomalaisessa nyrkkeilymaailmassa? Voiko huipulle ponnistaa pienestä Suomesta? Kuka kukin on suomalaisessa nyrkkeilymaailmassa? Amatöörinyrkkeily on jäänyt ainakin suuren yleisön silmissä glamouria säihkivän ison veljensä ammattinyrkkeilyn varjoon. Kovien lajien taustoja valottavat molempien alojen ammattilaiset.

Joni Turunen on kilpauransa päättänyt olympiatyylin nyrkkeilijä.urunen on Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon kasvatteja. Joni Turusen saavutukset hänen kilpaurallaan ovat upeat: hän  voitti nuorten maailmanmestaruuden vuonna 1994 (sarja alle 48 kg) ja myös sotilaiden maailmanmestaruuden samana vuonna. Ensimmäisen miesten arvokisamitalinsa hän saavutti vuonna 1995 Berliinin MM-kisoissa, pronssia sarjassa alle 51 kiloa. Toisen MM-pronssin hän voitti Belfastin MM-kisoissa 2001 alle 57 kilon sarjassa. Joni Turunen voitti peräti kuusi kertaa Suomen-mestaruuden, viidesti GeeBee turnauksen ja kolme kertaa Tammer-turnauksen.  Turunen osallistui vuonna 2000 Sydneyn kesäolympialaisiin mutta putosi ensimmäisellä kierroksella otteluissa saksalaista Falk Hustea vastaan. Turusen uran lopetti niskaan kohdistuneesta lyönnistä aiheutunut vamma, jonka seurauksena hän sai pysyvän silmävamman. 

 JoniTurunenWeb.jpg

 

MohammedLaguirWeb.jpg

 Mohammed Laguir

TomiHonkaWeb.jpg

 Tomi Honka, Team Sauerland

PetriPaimanderWeb.jpg

 Petri Paimander, Matchmaker

 

samuli-pieni.gif

Samuli Kärkkäinen, 2018 BBU:n mestari.

Elina Gustafsson on Tampereen Voimailuseuran nyrkkeilijä. Hän on voittanut MM-pronssia Astanassa 2016 ja kaksi Pohjoismaiden mestaruutta vuosina 2015 ja 2016.

ElinaWeb1.jpg

 

 

augustinweb.gif

Pertti Augustin, Suomen ammattinyrkkeilyliiton sihteeri

ristomeronenweb.gif

Risto Meronen, entinen nyrkkeilijä, valmentaja ja kommentaattori 

ErkkiKoskinenWeb.jpg

Erkki Koskinen ja Asseme Nouali

tolppolaweb.jpg Juho Tolppola otteli amatöörinä 175 ottelua, joista saavutti 135 voittoa. Vuonna 2000 hän voitti EM-pronssia. Suomenmestaruuden hän voitti vuosina 1998 ja 2000 ja 2001. Tolppola on saavuttanut voitot myös Tammer- ja GeeBee-turnauksissa. Hän on otellut ammattilaisena vuodesta 2001 lähtien. Hän oli EBU:n rankingissa lokakuussa 10 parhaan joukossa.